Tanım
Hastalığın adı fissür, püskül, mayasıl, basur gibi söylenen ve karıştırılan isimlerden farklı olarak anal fistüldür.
Fistül, anal bölgedeki (makat etrafındaki) bezlerin apseleşmesi ve bu iltihap gerilese bile sürekli hale gelip tünelleşmesiyle oluşan bir hastalıktır.
Sebepler
Bu bölgede oluşan apselerden sonra hastaların yarısından fazlasında fistül gelişmektedir. Bu durum dışında iltihabi (inflamatuar) bağırsak hastalığı (Crohn, Ülseratif kolit), travma, tüberküloz (verem), cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve şeker hastalığı (Diabet) gibi hastalıklar da fistüle yol açabilmektedir.
Belirtiler
Tünel şeklinde olabilen fistüllerin pozisyonuna, yerine, uzunluğuna, iç ve dış ağız sayısına, ağızlarını açık-kapalı olmasına göre akıntı (kötü kokulu, kanlı olabilir), ağrı, iç çamaşırına dışkı bulaşması, şişlik, kızarıklık gibi belirtiler verebilir.
Tanı
Hastalığın tanısı muayene esnasında konmaktadır. Ancak fistülün (tünelin) izlediği yol, dışkıyı tutmayı sağlayan kaslarla olan ilişkisi ve altında herhangi bir başka hastalık var mı gibi soruların cevabı için MR (emar-manyetik rezonans görüntüleme), kolonoskopi, endoanal ultrason gibi yardımcı yöntemler gerekebilmektedir.
Tedavi
Ne yazık ki tek tedavi seçeneği cerrahidir. Seçilecek yöntemin belirlenmesinde is en önemli faktörler fistülün seyri, uzunluğu, dışkı tutmayı sağlayan kaslarla ilişkisidir. Bu faktörlere bağlı olarak fistülün üzerinin açılıp yolun bozulması (fistülotomi), yolun tamamen çıkarılması (fistülektomi), fistüle ip benzeri materyal ile askıya alma (seton), lazer ile fistülün kapatılması, LIFT, endorektal ilerletme flepleri gibi yöntemlerden hasta için uygun olan yöntem uygulanmaktadır.